vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Opskrifter i alfabetisk orden
“Karry”–gryde
3 Green Sauce
Abelones morgenfryd (solskinsmad)
Aftenrødens Vilde Ris (solskinsmad)
Alternativ blomkålssuppe
Anderledes broccolisalat
Appelsin/Chili marmelade
Appelsinkage med nødder
Appelsinmarinerede Jordbær Med Mynte
Appelsin-spinat-smoothie
April-pesto
Artiskokpålæg
Asiatisk hurtig-suppe
Asiatisk kålsalat med sesam og ingefær
Asparges
Aspargessalat med hasselnøddedressing
Aubeginer-tomater fad
Auberginepålæg med rabarber og chili
Avocadocreme
Avocadotartar i form
Avokado med fyld
Azuki bønnekage
Bagt butternut squash med karrysovs og ris
Bagte grøntsager
Bananis med chokolade
Billig linsegryde
Blomkål à la maison
Blomkålssuppe med nøddeknas
Boller I Karry
Bolsjestribet quinoasalat
Bondesuppe med gulerodstoppe, ramsløg og kikærter
Broccoli-blomkålssalat med nicoisedressing
Brune basmatiris med salat og jordnøddesovs
Brændenældedeller
Brød med solsikkekerner og soltørrede tomater
Bulgurdeller
Bulgursalat med sprøde grønsager og urtedressing
Burgerbøffer
Butterdejskuverter ”med en grøn hilsen”
Butternut dessert
Bygflager suppe
Bønne-avocadosalat
Bønnedip
Bønnefrikadeller
Bønnegullasch
Bønnepostej af kidneybønner
Bønnepostej af sortøjede bønner
Bønnesalat
Cashew-creme 
Champignon boller
Champignonpostej
Chili con varme
Chili slik kugler
Countreaukugler
Couscous med græskar
Couscous-salat med bønner og nødder
Couscoussalat med grillede peberfrugter
Cremet champignonspaghetti
Cremet kartoffelsuppe 
Cremet majssuppe
Cremet Tomat/Flødesauce Med Æble Og Løg
Cremet Vegansk Rødvinssauce
C-vitamin juice
Den klassiske hummus
Den klassiske lasagne
Dip eller smørrelse
Dobbelt sellerisuppe
Dødnem vegansk "smørreost"
Edamamebønne salat med fetacreme
Edamamepesto
Efterårssalat
Efterårssalat med jordskokker og æble
En quickie til den travle hverdag
En rigtig god suppe
Enkel tomatsalat
Falafel
Falafel
Fedtfri Chutney Med Æble, Rødløg Og Aubergine
Fennikelsuppe
Fettuccine med svampe og ristede mandler
Frikadeller med grønne linser & squash
Frokost med græskarboller og humus
Frugt soja
Frække Dunser Med Grønkål
Fuglerede
Fuldkornsbrød med gryn og flager
Fuldkornspasta med cremet broccoli-spinat-sovs
Fuldkornspasta med cremet champignonsovs
Fuldkornsspeltboller med græskarkerner
Fyld til peber tomater el. lign.
Glaserede rosenkål
Gluten- og laktosefri småkager 
Glutenfri spinattærte
Glutenfrie minipizzaer
Gratineret broccoli
Grethes grønkåls-dessert
Grethes Gulerodsdessert
Grovboller
Grove flutes
Gryden til vennerne
Gryderet med butternut squash
Gryderet med kikærter og spinat
Græskar
Græskargrød med stegte svampe og edamame bønner
Græskarjuice
Græskarkerner
græskarsuppe med dildkroner
Grøn og rød pastasalat
Grøn oliventapenade
Grøn salat med ærter, radiser og agurk
Grønkåls- og kartoffellasagne 
Grønkålschips
Grønkålssalat
Grønkålssalat med kakifrugt
grønkålssuppe m. bønner og chili
Grønne madforslag
Grønsagskiks
Grønsagssalat med stegte kartofler
Grøntsager med hytteost
Grøntsager, nudler og tofu i krydret kokossovs
Grøntsagssuppe med quinoa
Guacamole og bagte kartofler
Gulerodssuppe med shiitakesvampe
Gyldne grønsagsdeller
hash browns – amerikanske kartoffelfrikadeller
Havre-chiagrød med nektarin, svesker og chili
Havregryn med frugt og mandelmælk
Havregrød med daddel og mandelmælk
Helkogt blomkål med oste æggesovs
Hellas-æble-kage - (vegan/raw)
Hirse
Hirsegrød
Hokkaido-flan
Hokkaidosuppe
Hokkaido-suppe
Hot & spicy-gryde med sorte bønner og kartofler
Hu(rtig)mmus – Af Grønne Linser!
Hummus
Hummus
Humus
Hvid bønnesuppe
Hvidkålssalat
Hybensnack
Hytteostfyldte sandwiches
Hørfrøslim
I disse grilltider
Indisk suppe
Indiske kartoffelfrikadeller
Iransk suppe med perlebyg
Jordbærsalat m. linser og lime-ingefærdressing
Jordbærsalat med quinoa
Jordskokkedeller
jordskokkesuppe med ristede hasselnødder
Jordskoksalat med avokado og majskolbe
Juice med aroniasaft
Julekonfekt
Juleopskrift fra Eva
Karryhummus
Kartoffel og jordskokpure
Kartoffel-fennikelfad med persille, hvidløg og citron
Kartoffel-Lasagne
kartoffelpandekager som i Riga
Kartoffelsalat med gurkemeje og peber
Kartoffelsalat med radiser og ærter
kartoffelsalat med rugkerner og sennepsdressing
Kartoffelsalat med tang og squash
Kartoffelsuppe fra Bolivia
Kartoffelsuppe fra Mia Sommer
Kikærte deller
Kikærtebøffer til burger (vegansk)
Kikærtepandekager med avokado salsa
Kikærtepandekager med grøntsager
Kikærtepostej
Kikærtesalat
Kikærtesalat med radicchio
Kilroy
Kilroys tandoorikartofler
Kilroys tandoorikartofler
Kold aspargessuppe med estragon
Kold kakaodrik
Kold kartoffelsalat
Krydret linseret med kokos
Kulørt gulerodssalat med misoaioli
Kålrabisuppe
Kålsalat med kantareller og bagte figner
Kålwrap med spicy indiske kikærter
Labre linse-lunser
Langtidsbagte Rødbeder
Langtidsbagte tomater
Linsepaté med bagte hvidløg
Linsesalat med bagte søde kartofler, pære og avocado-persillecreme
Linsesovs
Linsesteg
Linsesuppe med spinat
Luksus-tomatsovs med grønsager og bønner
Lun forårssalat ned grønne linser og spidskål
Lykke-bringer fødevarer (1) Cashewnødder
Lækker,  smuk og mættende salat
Løgpostej
Løgpostej
Løvstikkepesto
Maitake svampesuppe
Majs suppe
Majsgrød med svampe
Majssuppe og ymerboller
Marmorkage med et lille twist
Marokkansk filotærte
Marokkansk kikærtesuppe
Meget fyldig vintersuppe
Meget let hverdagsmad – Quornbittar i tomat, haricots verts og majs
Melon/agurkesalsa
Melonsmoothie
Menu juleaften
Middelhavstapas
minestrone – italiensk grøntsagssuppe
Morgenmad, der holder længe i sækken
Morgen-smoothie
Mælkebøttehjul
Nemme knækbrød
Nemme Nøddedeller
Nudelsalat med trippel-kål, sweet chili og koriander
Nøddepate med brun sovs
Nøddesteg med æg
Opskrift på salat fra G. Rasmussen
Orientalsk spidskålssalat med sesam
ovnbagt biksemad med marineret tofu
Ovnbagt rodfrugtmos
Ovnbagte rodfrugter og svampe med lakrids
Panerede tomater
Paradis sommersalat
Parmavegan
Pasta med artiskokcreme
Pasta med cremet “kødsovs”
Pasta Med Svampe Og Asparges I Cremet Flødesauce!
Peanutbutter cookies
Peanutpesto
Peberrodsbagte rødbeder
Perlebygsalat
perle-bøffer
Pesto af skvalderkål og purløg
Pommes (Fedt)Frites
Porre/løg tærte
Porrepaté
Porretærte med cashewnødder
Pumpkin pie
Pære-smoothie
Quinoa med wok-stegte grønsager og cashewnødder
Quinoasalat
Quinoasalat med langtidsbagte tomater og avocado
Quinoasuppe fra Peru
Radisesalat
Radisespirer
ramsløgpesto
Ramsløgpesto
Ramsløgspesto – den nye form for Tzatziki
ramsløgsuppe – en helt vild suppe
Ratatouille – med et twist i …
Raw Græskarkerne Snack
Ret med hele korn
Risalamande
Risotto med bønner
Risotto på perlebyg
Rissuppe med svampe og ærter
Rodfrugt fyldte peberfrugter
Rosenkål-risotto veganer
Rosenkål-æblesalat — et lækkert tilbehør!
Rummus
Rumænsk løgsuppe
Rød te med syrenblomster
Rødbede toppet med pastinak/cashewmos på friske mælkebøtteblade
Rødbedebøffer
Rødbedehummus
Rødbedetzatziki
Rødkålssalat
Rødkålssalat m. pærer og clementiner
Rødkålssalat med rødbede og jordbær
RødkålsWOK 
Rå brændenældesuppe
Salat
Salat med tang
salsa verde med skvalderkål og ramsløg
Saltmandler
Santorini Salat
Savoykål i godt selskab: salat
Scrambled tofu med ris
selleribøf med løg og kapers
Selleribøf med rødbede- og/eller fennikel-crudité
sellerisalat med æbler og valnødder
Sellerisuppe
Shepherds pie
Skjønne dæller
Skvalderkål salat med radise og soja
Smækkersnaps
Små kartoffelpandekager
Små pandekager med stuvede kantareller
Soja og shiitake svampe
Sojabønnepostej
Solsikkebøf
sommerwok med nye kartofler, ærter og asparges
Spaghetti med gorgonzolasovs
Spaghetti med linse-tomatsovs
Speltsalat
Spicy bønnespread
Spicy chiliret med bønner
Spicy fava bønne dip
Spicy rødbedesuppe med kokosmælk
Spidskålssalat
spidskålssalat med dadler og jordnødder
Spidskålssuppe med rosin/kapersguf
Spinat tærte
Spinat/ kartoffelfrikadeller
Spinatlasagne
spinatlasagne med svampe
Spinatsalat med bagt græskar og karryristede kikærter
Spinatsauce
Spinatsmoothie
Spinattærte og salatfad
Squashfrikadeller
squashfrikadeller med gratineret spinat og artiskokker
Stegt aubergine og svampe
Stegt tofu
Stegte kartofler
Stegte svampe og edamame bønner
stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej
Stuvede østershatte
Stuvet hvidkål
Stuvning med pastinak og skorzonerrødder
Stærk bønnesuppe
stærk og syrlig thaisuppe
Sund chokolademousse
Sund Synd
Sund tærtedej med sesamfrø
Sunde Og Grove Kerneboller
Sunde og lækre is - 100 % frugt
Superlet Speltbrød
Svampesovs
Svampe-valnøddepate
Syltede jordskokker
Sød/Rød grøntsagsjuice
Søde kartofler med fyld af linser og svampe
taboulleh – salat fra Mellemøsten
Tang- og gulerodssalat med maitake svampe
Tarteletter
Tempeh med forårsløg og grønskål-sandtorn-pesto
Texas pilaff
Thai inspireret Dahl suppe m. grønne linser
Tofuspyd med couscous
Tomat oste Tærte/Pizza
Tomatsalat Med Gul Kiwi Og Kapers
Tomatsuppe
Tomatsuppe med bulgur
Tomatsuppe med fuldkornspasta (stærk)
Tærte med grønne og hvide asparges
Tøm køleskabet
Tørrede abrikoser og soja snacks
Vegansk caffe latte
Vegansk og glutenfri pizza
Veganske Pølsehorn & Namsere!
Veganske Quesadillas
Vegedeller
Vegetar spinat lasagne
Vegetarburger
Vegetargryde
Vegetter
Veggelet (vegansk omelet)
Verdens nemmeste speltboller
Vintergryde med frisk peberrod & gylden persille-kartoffelmos
Vitas vegetariske julemad
Wok
Yamstærte
Æblefætre
Ærte/pæresuppe med ingefær
Ærtehummus
Østershat og asparges
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

Opskrifter fra  Eva

Selleribøf med rødbede- og/eller fennikel-crudité

To skrællede skiver selleri - 1,5-2 cm i tykkelse
1 æg
Hirseflager
Tebstrups Rosa Mundo-gedeost
 
Kog/damp selleriskiverne til den mørhedsgrad du bedst kan lide. Lad dem køle.
Smør den ene skive med gedeost, eller den ost du nu foretrækker.
Læg den anden skive oven på.
Vend bøffen i pisket æg og efterfølgende i hirseflager. Drys med salt og peber.
Steg i smør/olie til gyldent.
 
Server med fx grøn salat eller crudité eller råkostsalat.
  
Crudité:
2 rå rødbeder skæres papirstyndt på mandolinjern. 
Dressing: 0,5 dl balsamicoeddike, 1,5 dl olivenolie, 0,5 fed hvidløg.
Rødbeder og dressing blandes og står natten over inden servering.
 
Crudité:
1 fennikel skæres papirstyndt på mandolinjern.
Dressing: 1 spsk kommenfrø koges et par minutter eller tre i vand. Dryppes af og køles. Smelt 1 spsk rørsukker, kom frøene i og rør rundt i nogle minutter. Hæld ud på bagepapir og køl helt af. Stød dem til pulver i en morter og bland med 0,5 dl olivenolie. Vend fennikelen i dressingen og server.

Hokkaido-flan

400 g hokkaido skæres i tern - inkluder gerne skrællen. Bruger du butternut skal den skrælles.
1 løg i tern
Dampes/koges møre.

Mens det koger, tager du 15-20 store frisk spinatblade eller bladbedeblade/sølvbedeblade. Skær den kraftige stængel af, og bruger du bladbede, skær midterstrimlen af også.

Spinatblade dyppes enkeltvis i kogende vand et øjeblik og lægges på viskestykke. Bladbede kan alle lægges i kogende vand og koge et minuts tid.
Dup dem tørre og beklæd en smurt rund postejform med bladene

Sprødrist 125 g champignon eller bedst Karl Johan skåret i skiver i smør.

Hæld vandet fra hokkaido og purer grundigt. Rør sammen med 1,5 dl fløde og 3 æg, som smages til med salt, peber, muskatnød og 5-6 kviste hakket kørvel, og svampene tilsættes.

Hæld det op i formen og buk bladene løst hen over. Bag i 45 minutter ved 180 grader.

Lad stå et kvarters tid, inden du vender den ud på et fad.

Smagen er meget fin og mild, og vil du have tilbehør til, skal det også være meget mildt i smagen.
Den egner sig fint dagen efter kold til frokost.

Form smøres grundigt.

En quickie til den travle hverdag

Quinoa
Løg i skiver
Spidskål i skiver
Broccoli i små buketter
Grønne asparges i mundstykker
Bladbede i skiver - eller spinat
Citronsaft
Olivenolie
Salt

Begynd med at sætte quinoa over at koge.

Derefter svits løg og spidskål. Tilsæt broccoli, og når buketterne er ved at blive bare lidt tilberedte, tilsæt grønne asparges og bladbede.

Når alt er klar, smag til med salt og citronsaft.

Dip eller smørrelse

Dip til grøntsager/smørelse til frokostbrødet/supplement til salaten.

Jeg har aldrig målt ingredienserne, og den bliver aldrig den samme hver gang. Prøv dig frem. Du har en frihed til at eksperimentere og lege. 

Tahin uden salt røres lindt med koldt vand. 
Saltes med umeboshi-pasta. 
Smages til med:
Meget finthakket rødløg
Hvidløg
Citronskal og saft
Spidskommen
Hakkede korianderblade og -stilke
Mon ikke chili også ville være godt?

Det holder sig fint i køleskabet en uges tid.

Quinoasalat

Har lige holdt pigefrokost, og det endte med at blive en kanon salat:

2 dl rød quinoa - kogt
Rosenkål i fine skiver

Avocado i tern
Spidskål i tern
Rød spidskål i tern
Gulerod revet
Agurk i tern
Spinat - frisk, hakket
Basilikumblade - et helt bundt hakket
Casherwnødder ristet på tør pande

Græskarkerner på tør pande

Ved siden af havde jeg sorte og grønne oliven samt smør og en god Tommes-ost til ikke-veganerne

Dressing: basilikum-olivenolie og æbleeddike smagt til med salt og peber

Dertil aurions honning/salt-brød (den med fennikelfrø) og en stor kande citrongræste.

Der var meget glade miner :)

Kh Eva

I disse grilltider

Alle grøntsager og mange frugter kan grilles. Nogle har bedst af at blive blancheret først, da de tager lang tid at blive møre.

Grønsager, som lige er til at smide på:

majs - skrællede og evt delt i 2-3 stk
squash i skiver på langs
aubergine i skiver på langs
fennikel i skiver - har godt af et opkog
løg falder fra hinanden - læg træspyd i blød nogle timer og saml løgnene derpå efterfølgende. Så brænder spydet ikke af
peberfrugt - gerne på spyd som løget
gulerod skivet på langs
og mange flere

Server en salat til.

Er du veganer, kan du toppe de grillede grønsager med fx den traditionelle hummus, rødbedehummus eller andet.

Er du blot vegetar, kan du toppe de grillede grønsager med fx hvidløgsost, hytteost, gedeost o.l.

Frugt kan også grilles.

ananas
blommer
fersken
nektarin
vandmelon
og mange flere

Med hensyn til frugterne:

Er du veganer, kan du supplere de varme grillede frugter med en kold, finthakket salat af frugter og nødder.

Er du blot vegetar, kan du toppe de grillede frugter med fx is, grillet ost, drænet yoghurt tilsat en korn fra en stang vanilla.

Kh og god fornøjelse
Eva

Græskarkerner

Snacks eller drys på salater eller varme retter:

Græskarkerner på en tør varm pande.

Vend dem mens de popper og får en lidt gylden kulør.

Hæld lidt tamari på og lad det koge ind og forsvinde mens du rører rundt i kernerne.

De klistrer lidt sammen, men er meget nemme lige at skille ad med en træske.

Mums ;)

Ret med hele korn

Blanding af 6 hele korn (økologisk og beregnet til bagværk - helsekostforretninger plejer at føre dem i halvkilosposer).

Lad kornene trække natten over og kog til møre (20-40 minutter, alt efter hvor al dente du kan lide dem).

Abrikoser - overhældes med kogende vand og trækker en times tid

Pinjekerner - ristes på tør pande

Æbler med skal - skæres i tern

Frisk mynte - hele blade eller hakket efter behag

Gulerødder - i tern

Agurk - i tern

Et par deciliter kogte korn blandes op med resten af ingredienserne. Forholdene efter behag.

Dressing af 2,5 spsk oliven- eller rapsolie og 1-1,5 spsk æbleeddikke eller citronsaft, salt og peber.

Kan sagtens tåle at stå natten over. God som medbragt mad. Mætter godt. Smager kanon!

Jeg er helt tosset med krydderurter, og er så heldig, at jeg har adgang til alverdens kendte og mindre kendte biodynamiske krydderurter. Så jeg kan godt finde på at blande alle mulige urter sammen i denne salat - og spar ikke på dem: de er strut sunde og smager fantastisk.

Du kan strække salaten med fx rød og grøn spidskål og/eller fennikel i tern, som lige er mørnet lidt i en gryde (rå fennikel smager for stærkt igennem og vil overdøve resten)

Velbekomme ;)
Eva

Morgenmad, der holder længe i sækken

1 dl blåbær
4-6 kugler hel spinat
i høj smal beholder - fx litermål. Lad tø i køleskab til næse morgen.

Næste morgen:

Tilsæt friskblendet
2 tsk hørfrø (jeg bruger de lyse - smager mindre af fisk)
2 tsk sesamfrø

Tilsæt
1 banan
citron- eller appelsinsaft efter smag (jeg tager kødet med)

Blend med mandelmælk - eller det du foretrækker.

Hokkaido-suppe

En suppe fra hverdagen, som er god over et par dage:
 
Vask alle grøntsagerne godt - brug evt hård svamp eller ståluld for at få jord væk, men behold skallen, da det er dér alt det bedste sidder.
 
1 hokkadio med skal uden kerner - tern
1 porre - skiver
1/4 selleri med skal - tern
1 pastinak eller persillerod med skal - tern
1 æble med skal - tern
1 rød chili (den lange) med skal og sten - skiver
3 fed hvidløg - uden skal ;) i skiver
5-6 cm ingefær - uden skal ,) tern
1 håndfuld havregryn
2 spsk øko grøntsagsbouillon (gluten- laktose- og æggefri
Vand så det dækker

Kog/simre i 30 minutter eller til alt er mørt
Blend grundigt
Smag evt til med citron- eller limesaft
Serveres med spidskål i tern (for at give noget at tygge i) og drys med friskhakket koriander, persille, baslikum, små tallerkensmækkere eller anden urt, som du synes om.

Rødbedehummus

50 g valnøddekerner - ristes på en tør pande for at fremme smagen
1 spsk hel spidskommen - ristes på en tør pande og blendes til pulver
25 g havregryn eller hirseflager eller lignende
200 g kogte rødbeder
1 spsk tahin
1 stort fed hvidløg
1 citron - saft
salt og peber
eventuelt olivenolie/rapsolie - ikke nødvendigt
eventuelt friske korianderblade, frisk chili samt friskrevet citronskal
 
Det hele blendes til en masse - så grov/fin som du nu synes.
 
Kanon til knækbrød, tilbehør til salat, dip til grøntsagsstænger osv. osv.

Skjønne dæller


Brune ris - rigeligt
Grønne linser (Puy bedst) - halvt så meget som ris
Frisk mynte
Citronskal
Kanel
- bedst med friskkværnet ægte kanel (den der er porøs og i flere lag som en cigar)
Hirseflager
Boghvedemel (eller rug/hvede/spelt/osv)
 
NB! Bruger du ikke økologiske varer, så vær opmærksom på, at citronskal altid skal være fra en økologisk citron.
 
Lad ris og linser trække i rigeligt vand 6-8 timer.
Kog det i bouillon en time (3 dele fast til 5 dele væske).
Lad det køle - kan sagtens koges dagen i forvejen.
Tilsæt masser af hakket mynte, citronskal og kanel. Personligt, synes jeg ikke det er nødvendigt med salt - smag dig frem.
Tilsæt lidt hirseflager og boghvedemel.
Ælt.
 
Nu kan massen formes til flade dæller, som steges i den olie, du finder bedst. Jeg foretrækkerkoldpresset rapsolie.
 
P.S. Alternativet med spidskommen, hvidløg, citronskal og persille er nu heller ikke så ringe endda.
 
Dertil kan du servere hvad som helst: grønne salater, hummus, kikærte/rødbedesalat, osv.
 
Prøv at drysse dukkah på:
 
1 dl mandler
1 dl sesamfrø
½ spsk hel spidskommen
½ spsk hel koriander
½ tsk salt (jeg bruger himmalaya)
friskkværnet peber
 
Rist mandler og sesamfrø på en tør pande.
Rist spidskommen og korianer på en tør pande.
Kværn det hele fint sammen med salt og peber - jeg kan nu godt lide lidt at der er lidt mandelknolde)
 
Drys det på dællerne, kogte korn, grøntsager, bønner osv. I nordafrika dypper de brød i olivenolie og så i dukkah. Det er nu heller ikke så ringe.
 
Velbekomme.
 
Eva

Lækker,  smuk og mættende salat

Belugalinser (ca. 100g) skylles og koges møre i ca. 20 min - afkøles
1 fennikel skæres ud i papirstynde skiver
1 æble med røde kinder skæres ud i tynde både (som ikke knækker)
2 jordskokker (kan undlades uden for sæsonen) skrubbes og skæres ud i papirstynde skiver
Rukola
 
Dressing:
Olivenolie
Balsamico
Grov Dijon-sennep
Salt, peber

 
Hvis du vil lave den i god tid, kan du blande alle ingredienser (undtagen rukola) sammen med dressing. Det hindrer at æble, jordskok og fennikel bliver brune. Læg blandingen i salatskålen med rukola øverst. Ved servering blandes salaten.

Bønnesalat

Bønnesalat

Marmorbønner i blød et døgn. Koges møre i frisk vand. Hæld vandet fra og smag dem til med en gammel Balsamico mens de er varme. Når de er afkølede kom finthakkede løg (jeg foretrækker rødløg) og pærer eller vandmelon i tern (alt efter årstid).
Er du ikke meget for rå løg (hvilket jeg ikke er), så læg de friskhakkede løg i koldt vand med isterninger og lad stå en times tid. Smagen er der fortsat, men ikke så skarpt og stærkt. 

De bedsteste bedste gulerødder
Gulerødder skåret i bjælker koges al dente i så lidt vand som muligt. Hæld vandet fra. Kom strakt godt med frisk esdragon på, sesamsalt og en god olivenolie. Smager fantastisk alene og som tilbehør til hvad som helst.
 
Sesamsalt
Sesamfrø ristes på en tør pande. Op i en morter med himmalayasalt (ca. 5:1) og bank dem godt igennem. Godt til dressinger, på omeletter, alverdens retter og dip til fx rå agurk, gulerødder og andre rå grøntsager.

Grønne madforslag

Knoldselleri, sød kartoffel, græskar, roe, løg eller lignende skæres i 1½ cm tykkelse, pensles let med olie og bages i ovnen ved 150 i en times tid.

Dertil serveres:

Guacamole: moden avocado mast med gaffel og rørt sammen med limesaft, himalayasalt, friskkværnet peber, presset hvidløg og masser af frisk koriander

og

Grøn salat med fx agurk, æbletern og grønne bønner tilsat butterbeans, linser, brune bønner, ristet tofu eller anden form for protein.

:-) Eva

Græskar

Hokkaido eller anden græskartype bages hel i ovn til mørt (ca. 45 min – alt efter størrelse). Man kan sagtens spise skindet.

Æbler bages med – hele eller halve – de sidste 20 minutter. Fjern kun stilk og blomst – kernehus og kerner er godt og sundt.

Svampe i skiver på tefalpande, svag varme. Når de er klar drys med himmalayasalt, peber og chilipulver.

Til sidst lidt soyafløde på i et øjeblik.

Server en skål grøn salat til.

Mums. Det smager godt.

:-) Eva

Juleopskrift fra Eva

En juleopskrift som jeg selv vil nyde den 24.

Rødbedepostej til jul (4 personer)

400 g revet rå rødbede
150 g hakkede mandler
100 g revet rødløg
100 g hirseflager
300 g mælk/soyamælk

Blandes og smages til med himmalayasalt og peber. Gryde/fad smøres og drysses med sesam. 45 min. med låg og 15 min. uden låg i ovn ved 190 grader. 

Tips: kom julekrydderier i — det er ikke at kimse ad.

Her til en grøn salat med fx olivenolie, citron, revet ingefær, muskat og kanel.

Velbekomme og god jul.

:-) Eva

Madskribenter

Anabell
Angela
Anne Christiansen
Bang Quan Deng Buhl
Kina inspireret vegetarkost
Birthe Straarup
Solskinsmad
Camilla Fantoni
Daniela
Eva
G.Rasmussen
Grethe Bergstrøm
Grethe Bergstrøm
Hanne Brandt
Hanne Monrad
Heidi Busk
Karina Schramm
Vegetar light
Mere vegetar light
Kirsten Skaarup
Kødfri menu
Line Thomsen
Raw food
Lone Frederiksen
Veganic.dk
Luna
Madblogger
Mia Sommer
Nelly Nielsen
Per Fogsgaard
Pia Nørgaard
Vita Damsø
Fair food
©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt