vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Veganere skal være opmærksom på at få nok jod

Ny undersøgelse tyder på, at en del veganere ikke får nok jod i kosten.

Det er især vigtigt, at veganere, der er gravide, er opmærksomme på at få nok jod.

Jodmangel i fostertilværelsen og tidlige barndom er en hovedårsag til svækkelse af hjernen i store dele af verden.

Forskerne undersøgte 78 vegetarer og 62 veganere – mest kvinder – og testede deres urin for koncentrationer af jod.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, er den anbefalede koncentration af jod i urinen per liter urin mellem 100 og 199 mikrogram, og mellem 150 og 249 mikrogram per liter hos gravide kvinder.

Det viste sig, at vegetarer i gennemsnit havde 147 mikrogram jod i urinen og veganere 79 mikrogram.

Forskerne konkluderede, at vegetarer fik nok jod, men at veganere risikerer for lav indtagelse af jod, og at kvindelige veganere i den fødedygtige alder bør tage tilskud med 150 mikrogram jod dagligt.

Kilde: Angela M. Leung m.fl.
Iodine Status and Thyroid Function of Boston-Area Vegetarians and Vegans
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism
Published online before print May 25, 2011, doi: 10.1210/jc.2011-0256

Kommentar:

Jod er nødvendigt for, at kroppen kan danne de hormoner, der regulerer stofskiftet. Jod er dermed vigtig for kroppens vækst og udvikling.

Jodmængden i jord og landbrugsprodukter er ikke tilstrækkelig alle steder i Skandinavien. Det har noget at gøre med den udvaskning af jod og andre sporstoffer fra jorden, der forekom efter sidste istid. I Danmark bliver en del af vores salt tilsat jod, men sparer du på saltet (hvilket er en god idé) får du ikke jod den vej, hvilket øger risikoen for jodmangel.

Veganere er særlig udsatte, især hvis de undgår tang, bruger salt uden tilsat jod og ikke tager kosttilskud med jod.

Heldigvis er det let at forebygge jodmangel ved regelmæssigt at spise tang og/eller ved at tage kosttilskud med jod.

Jod i kosten

De fleste mad- og drikkevarer indeholder en lille smule jod, men kun få fødevarer indeholder jod af betydning. Tang, fisk og mælk er de fødevarer, der indeholder mest jod. Også drikkevand indeholder varierende mængder jod.

Det er svært at få nok jod fra vegetabilske fødevarer, medmindre du spiser tang, som har et højt indhold af jod.

En rigtig god løsning er at tilsætte kosten en lille smule tang. Tangplanter er en overset gruppe af planter, som er sprængfyldt med næringsstoffer. Tang indeholder så meget jod, at blot en lille smule tang i kosten af og til vil give dig nok/rigeligt jod.

Er du ikke vild med smagen af tang, har du måske blot brugt for meget. Prøv med forskellige tangplanter og brug små mængder i forskellige retter. Tang kan gøre mange retter virkelig lækre. Du behøver blot at spise lidt tang af og til for at få nok jod.

Fisk bliver anset for at være en god kilde til jod, men 100 gram tang indeholder lige så meget jod som ca. 10 kilo fisk!

Jod i kosttilskud

Næsten alle almindelige multivitamin- og mineraltabletter indeholder jod.

OmniVegan fra firmaet Biozym –– en stærk vitamintablet uden animalske ingredienser, der bruges af en del vegetarer –– indeholder 150 mikrogram jod per dagsdosis / 75 mikrogram per tablet.

Tilskud i form af kelptabletter (tangtabletter) er også en mulighed, hvis det kun er jod, du ønsker fra kosttilskud.

Jod til fostre og børn

Jodmangel i svangerskabet kan medføre fosterskade, eftersom hjernens udvikling er følsom for mangel på hormoner fra skjoldbruskkirtlen.

Gravide og ammende har et større behov for jod. Den anbefalede daglige indtagelse af jod er 150 mikrogram for voksne, 70 mikrogram for børn, 175 mikrogram for gravide og 200 mikrogram for ammende.

At det er vigtigt, de små får nok jod, blev opserveret i et studie for et par år siden, hvor det viste sig, at behandling af mild jodmangel forbedrer børns mentale evner.

184 børn, der led af mild jodmangel, fik enten en tablet, der indeholdt 150 mikrogram jod eller en snydetablet (placebo) i 28 uger. Efter de 28 uger viste det sig, at den gruppe børn, der fik kosttilskud med jod, generelt viste en forbedring i to standard prøver, som måler evnen til at løse problemer. Og de klarede sig bedre end den gruppe, der fik placebo. *)

Selv om det er vigtigt at få nok jod, kan for meget jod være skadeligt. Det gælder også for gravide og ammende. Lad være med at tage stærke jodtabletter, medmindre de er ordineret af en læge. Lider du af en stofskiftesygdom, skal du under alle omstændigheder snakke med lægen om, hvorvidt du bør indtage jod og hvor meget.

*) Rosie C Gordon m.fl.
Iodine supplementation improves cognition in mildly iodine-deficient children
American Journal of Clinical Nutrition, doi:10.3945/ajcn.2009.28145
Vol. 90, No. 5, 1264-1271, November 2009

(Andre kilder bl.a.: altomkost.dk, netdoktor.dk, Wikipedia, USDA National Nutrient Database, foodcomp.dk)

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt