vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Dig, mig og økologien

Af Karina Schramm

 

Vi kan vist godt blive enige om, at økologi er kommet for at blive. Nu har vi efterhånden også haft rigtig lang tid til at vænne os til tanken …

 

Det er der rigtig mange gode grunde til – blandt andet slipper vi for skadelige sprøjtegifte i vores grønsager og frugt, og vi slipper også for, at disse sprøjtegifte siver ned i grundvandet og forurener det, dyrevelfærden prioriteres højt i de økologiske landbrug (dyrene får ordentligt foder, de har ordentlig plads og mulighed for at komme udenfor) og sidst men ikke mindst skulle økologisk frugt og grønt indeholde flere vitaminer og mineraler.

 

Taget ovenstående argumenter – og flere andre, som blandt andet kan findes på www.oekologi.dk – i betragtning, er det faktisk ganske uforståeligt, at alle ikke har taget økologien til sig! Ikke desto mindre hører jeg tit særligt to argumenter for at undgå at købe økologisk, nemlig udseende og pris.

 

Mange mener fx at økologiske frugter og grønsager er både mindre og grimmere end de tilsvarende ikke-økologiske. Tjah, måske. Men ærligt talt vil jeg hellere have en tomat, der er lidt mindre og måske knap så køn, hvis denne tomat til gengæld kommer fra en plante, som har stået i jord, der er gødet med naturlige næringsstoffer i stedet for kemiske gødningsstoffer, og som ikke er sprøjtet med alverdens kemiske ukrudtsmidler!

 

Og prisen – nåja, så er økologiske varer lidt dyrere, men hånden på hjertet – er det mon dét, der slår bunden ud af husholdningsbudgettet? Jeg har kigget lidt på priserne på nogle af de økologiske varer, der var tilgængelige i et helt almindeligt discount-supermarked i forhold til priserne på de respektive ikke-økologiske varer i selvsamme supermarked.

 

Som det kan ses af nedenstående oversigt, er der faktisk ikke specielt stor forskel på priserne, hvis man tænker lidt over, hvad man får som ”bonus” ved netop at vælge økologisk:

 

Vare

Økøpris

Øko mængde

Alm.pris

Alm. mængde

Prisforskel

Minimælk

6,50

1 liter

4,50

1 liter

2,00

A-38

14,95

1 liter

13,50

1 liter

1,45

Æg

23,95

10 stk

17,95

15 stk. buræg

6,00

Smør

15,50

250 g

8,95

250 g

6,55

Ketchup

25,00

665 g

19,95

1000 g

5,05

Ost

55,00

650 g

52,95

950 g

2,05

Agurk

10,00

1 stk.

5,00

1 stk.

5,00

Gulerødder

10,00

1,5 kg

9,00

2 kg

1,00

Kartofler

13,00

2 kg

13,00

2 kg

0

Løg

12,00

750 g

7,50

1,5 kg

4,50

Peberfrugt

18,00

2 stk.

12,00

3 stk.

6,00

Blommetomater

18,00

300 g

16,00

500 g

2,00

Müesli

23,95

750 g

19,95

1 kg

4,00

Mel

18,75

2 kg

7,95

2 kg

10,08

 

Jeg synes i hvert tilfælde ikke, at prisen er et argument, der holder – gør du…helt ærligt?

 

Det er vigtigt at huske, at vi som forbrugere er med til at forme den liste, det enkelte supermarkeds indkøber bruger, når hun skal bestille varer hjem – det er rå økonomi, der tæller, så hvis hun på bundlinien kan se, at en given vare ikke er blevet afsat i ønsket mængde, jah, så bliver dens berettigelse på hylderne taget til revision; etik, sundhed mv. tæller kun igennem os som forbrugere. Det vil sige, at hvis du og jeg konsekvent bliver ved med at købe økologisk – og størstedelen af vores med-kunder gør det samme – så dirigerer vi efterspørgslen på netop disse produkter i en retning, der gør, at supermarkedet er nødsaget til at udbyde dem for at sikre sig den størst mulige andel af de penge, forbrugerne smider efter dagligvarer. Ellers går man jo som forbruger bare et andet sted hen, som har de varer, man vil have, og et nyt supermarked får ens penge i stedet.

 

Så – tag endelig ikke fejl – det kan godt betale sig at gøre bevidste valg, også når vi køber ind til køleskabet derhjemme, og hvert skridt vi tager i forhold til at blive så økologiske i vores indkøb som muligt, er skridt, der gør en forskel. Både for dig, mig og økologien.

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt