vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Føler du dig "udenfor" som vegetar?

Hej John!

Jeg har lige læst om Angelas vej til vegetarismen.

Hun er nu veganer og har endnu ikke løst problemet med at spise ude, så hun tager lidt kylling og andet for ikke at være til besvær og sidde med en tom tallerken.

Jeg sprang ud som fuldtidsvegetar for 3/4 år siden. Mine veninder accepterede det straks og jeg oplevede som noget af det første et fyrsteligt vegetarmåltid serveret af en af mine bøfvenlige veninder. Det varmede helt utroligt.

Hos min søn og svigerdatter er det nemt at være kødløs da de kun serverer meget lidt af det og man kan mæske sig i alverdens lækkert tilbehør når de laver mad.

Derfor er jeg noget rystet over at opleve at det er hos mine søskende at det begynder at blive svært.

Til den årlige familie julefrokost har alle en ret med. Jeg havde medbragt en lækker nøddepostej som jeg fik lov at spise alene, mens min bror fortalte hvor kedelig jeg var.

Da jeg også har valgt alkohol fra var det en ulidelig oplevelse at sidde i alle de timer og se på de andre dyrke sulemad og drikke som hører højtiden til.

Lige meget hvordan jeg vendte og drejede det så følte jeg mig utilpas i selskabet selvom det er min egen familie.

Hvad skal man gøre?

Jo selvfølgelig sætte sine egne standarder og grænser for hvad man vil være med til, men som nybegynder synes jeg det er svært. Mad er jo også følelser.

Forleden var jeg så hos min søster og svoger for at fejre deres 20-årige datters fødselsdag.
Min svoger havde lavet kyllingegryde som jeg lod passere, men tog en skefuld hvide ris da de kom forbi -- fortrød det dog senere for det er ikke særlig spændende at spise da der ikke var andet tilbehør.

Min svoger spurgte om jeg ville have pinde at spise med, så kunne jeg nøjes med een pind og så vil maden vare lidt længere.

Det var jo vældig morsomt.

Næste dag fik jeg en mail fra min søster om en gammel grim vegetardame og en frodig sexet alkoholdrikkende og kødspisende kvinde.

Også vældig morsomt ikke sandt?

Undskyld det bliver lidt langt det her men måske er der andre der kan bruge det og vil kommentere på, hvordan de takler disse situationer.

Det ville være rart at høre fra nogle lidelsesfæller.

Hilsen fra
Lene


Jeg ved ikke lige hvordan jeg kan svare Lene som har skrevet dette brev om at føle sig udenfor som vegetar, vil bare sige til Lene at jeg har det på nøjagtig samme måde.

Jeg har også valgt kød og alkohol fra, og jeg ryger heller ikke, så jeg er i mine venners øjne blevet en sær besværlig en, de spørger aldrig mere om jeg vil med til noget som helst.

Jeg vil også rigtig gerne høre hvad andre gør. Det kan ikke passe at det kun er Lene og mig som bliver behandlet på denne måde, bare fordi vi har valgt at leve sundt, jeg kan da stadig grine og fortælle jokes, og pjatte som før, det er bare det jeg putter i munden der er anderledes, og jeg er da fuldstændig ligeglad med hvad andre putter i deres mund det kommer jeg da ikke med kommentarer til, og for øvrigt laver jeg kødmad til min søn på 19 år som ikke har tage skridtet endnu men tror også han en dag bliver vegetar, men ikke hvis han ser hvor ensom jeg er blevet.

Venlig hilsen
Jette


Kære Lene.

Ja, det er ikke så lige til at "blive anderledes" som voksen.

Jamen hvad fejler du, siden du ------ eller er det en spirituel dille? Spørgsmålene kan være mange, men det værste kan faktisk være, at der ikke forventes svar.

Jeg må sige, jeg har været forholdsvis heldig – har været vegetar i ca. 1½ år. Min mand og voksne børn er meget imødekommende og synes, det er spændende og nyder gerne vegetarmaden – bare der engang imellem er lidt kød. Min omgangskreds og familie lader mig være, når jeg fortæller dem, at jeg har fået det meget bedre i mine tarme! Mange i omgangskredsen vil gerne tilberede lækre vegetarretter. Nogen tilbereder fisk i store mængder, for det mener de, hører med til vegetarkost. Jeg kan godt spise en anelse fisk, men hvis jeg kan slippe af sted med det, nyder jeg bare at få tilbehøret, som der i langt de fleste tilfælde er rigeligt af.

Jeg har dog oplevet, at den salat, der var sat på bordet svarede til hvad min mand og jeg spiser tilsammen. Der var bare lige det problem, at vi var otte til bords.

Endvidere har jeg deltaget i en familiefrokost hos min niece, hvor der udelukkende var rugbrød og umodne tomater, som jeg kunne spise. Det blev en meget lang dag!

Jeg mærker også problemet, hvis vi vil ud at spise på restaurant. Alt for mange steder eksisterer der bare ikke én vegetarret. Når så restauranten indvilliger i at tilberede et vegetarmåltid alligevel, har det i mit tilfælde bare handlet om en masse råstegte grøntsager klasket ned på en tallerken. Kokkebranchen har meget at lære!

Jeg synes ærlig talt, din familie opfører sig meget umodent og snæversynet. Selvom det kan være hårdt at blive konfronteret med så perfide bemærkninger, som du har været udsat for, bør du ranke ryggen, lukke ørerne for deres hån, alt imens du i dit stille sind ved, du er klogere, og så glæde dig over, at du har forstående og accepterende venner.

Mht. at drikke vin / øl, så nyder jeg et enkelt lille glas vin, og andre gange får jeg det bare skænket, så jeg har lidt at skåle med.

Vi kan ikke og vi skal heller ikke lave om på vore medmennesker, men vi er nogen, der kan gå foran med et godt eksempel, og lige så stille breder ringene sig i vandet. – I de svære perioder eller ved de barske bemærkninger, du møder, gælder det om at huske på, at vi faktisk er rigtig mange, der er blevet vegetarer i en sen alder, og at vi selvfølgelig skal fastholde vores beslutning trods indædt modstand fra umotiverede og uforstående mennesker!

Venlige hilsner
Merete


Jeg kender desværre også alt for godt til det at føle sig udenfor som vegetar.
Jeg vælger ofte selskaber og arrangementer fra, når der er fast menu med kød på programmet. Ærgerligt.

Hvordan få vi fremmet veganer/vegetarmenuer? - For sjovt nok, synes de fleste mennesker, at vores mad er spændende og lækker, når de bliver budt på vores grønne mad.

Jeg tager også gerne selv en ret med, når jeg skal ud til familie/venner, hvis jeg fornemmer, de ikke selv er de store grøntsags-spisere.

Jeg besøger glad og gerne de restauranter, der altid har mindst een vegetarret på menukortet. F.eks. en gourmet restaurant som Saison. En udsøgt fornøjelse!

Masser af grønne hilsner
Susanne


Et par ord til Lene - nu har hun ikke været vegetar så længe, så det kan tage lidt tid for resten af familien at vænne sig til. Når jeg besøger nogle "kød" venner plejer jeg at tage min egen hovedret med - og så deles vi altid om en lækker salat mv.

Den del af min familie som ikke lever vegetarisk er dog god til at tilpasse sig, når jeg er på besøg - det er jo i dag trendy at have kødløse dage. Så vis dem hvordan det kan gøres (noget der mætter med proteiner i).

Men i starten evt. have egen ret med, som de andre også kan prøve (de er jo ofte mange gange mere appetitvækkende at se på) og så senere hen kan det være, de selv får mod på at lave en god vegetarisk ret.

Men jeg syntes efter en periode at familien skal acceptere ens valg - og kan de ikke det og bliver ved med at komme med åndsvage bemærkninger så giv dem igen - der er massere af gode argumenter for at være vegetarer - og dertil sige, at du ikke sætter pris på deres bemærkninger eller blive væk undtagen når det er helt nødvendigt for de dele af familien, indtil de kan lære at opføre sig ordentligt.

Lene, du har taget et godt valg - hold fast i det, hvis det føles rigtigt - lav evt. også et indlæg på vegetarkontakt.dk - her kan mange sikkert deles deres erfaringer ligeså.

Just my two cents.
Martin

 


Jeg vil gerne fortælle lidt om mig selv, hvordan jeg selv har følt mig uden for, som vegetar.

Jeg er født i et hjem hvor vi var 5 børn, jeg er den anden yngste, mine søskende og forældre spiste kød, men jeg ville ikke have det fra jeg var helt lille. Jeg var glad for dyrene og ville ikke spise dem. Det betød at mine søskende drillede mig og sagde at jeg var mærkelig og underlig. Min mor ville tvinge mig til at spise det, hvis jeg ikke kunne spise det der blev sat på boret så måtte jeg ikke få noget andet, så mange dage fik jeg ikke andet end morgenmad, da det ikke hjalp så sagde min mor, at når jeg ikke ville spise den mad der blev sat på boret, så måtte jeg gå i seng, da det heller ikke hjalp, og jeg blev meget tynd og folk spurte om jeg ikke spiste noget for så tynd jeg var, måtte min mor til at kræse for mig, så jeg kunne tage på.

Da mine forældre engang slagtede en kalv, blev jeg syg og fik temperatur på over 40 grader, da lægen stillede diagnosen sagde han at det var på grund af de slagtede den kalv, og jeg giver ham ret, for jeg følte at jeg blev kvalt af den kødlugt, og den kalv hade jeg gået og kælet med. Til sidst måtte de erkende mig som vegetar.

Men da jeg så traf min mand var det svært for hans familie at forstå en vegetar. Kort før vi blev gift, blev min mands broder gift. Jeg havde spurgt om jeg skulle tage noget mad med, men der blev sagt at de skulle nok have noget til mig. Det eneste de havde, var kartofler og salt, så der sad jeg. Det har jeg også prøvet en gang siden. Så føler man sig rigtig uden for, men jeg tror at de tænkte at når der ikke er andet så spiser hun det, men det fandt de ud, af at det gør jeg ikke. Siden har den svoger sagt til mig, "du var forud for din tid, og vi forstod dig ikke" i dag har vi det godt sammen. Vi gør som regel det, at vi selv har nogle dåser eller lignende med, når vi er inviteret ud. Kongehuset har altid vegetarmad med, når de holder fest.

Vegetarer er i dag meget mere accepteret end de var for 25-30 år siden.

Da vi hade været gift i ½ år var vi i byen, hvor min mand fik kylling, da vi kom hjem sagde han, fra nu af er jeg vegetar, det smagte ikke som jeg hade regnet med, hans smag hade forandret sig på det ½ år.

Vi fik 3 børn, og 4 børnebørn, alle er vegetar, også vor svigerdatter.

Lad ikke andre bestemme hvad du putter i din mund, for til sidst vil de respekter dig.

Venlig hilsen
Grethe


Det kan godt være lidt besværligt ...

Jeg har været Vegetar i over 20 år, Har nogen gange tænkt hvorfor ikke begynde at spise noget kød.

Det kan godt være lidt besværligt. Næsten alle jeg kender spiser kød ...

Skal jeg et nyt sted hen og vi skal spise sammen, også selv om det er fornuftige mennesker på mange måder ... så kommer altid det spørgsmål, lige midt i hyggen og maden "Hvorfor spiser du ikke kød?"

De først år syntes jeg det var godt at svare på.

Men har haft det sådan i mange år. Gider ikk svare eller forsvare det jeg spiser. Så har svaret mange gange lidt dumt ... som jeg så også fortryder. Ved jo godt De spørger af venlighed, og viser interesse for min mad. Men hold op det er anstrengende, at skulle i forhør, lige når man skal til at sætte gaflen i noget god og dejlig mad... De tænker selvfølgelig ikke over, at det er den samme plade jeg får og har fået i over 20 år.

Jeg er nok ikke den eneste som kender dette problem eller får stillet de Spørgsmål.

Ville bare skrive en opskrift, men blev så dette i stedet. Opskriften må komme senere.

Venlig Hilse en vegetar der statig holder ved.

Allan

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt