vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Hindhede-brød

Brød af fuldkornshvede efter idé af den danske ernæringsforsker Mikkel Hindhede.

1.000 g fuldkornshvedemel (groftmalede hvedekerner med alle skaldele)
7,5 dl koldt vand
3-4 g gær
16 g salt

Rør mel, gær og salt ud i vandet til dejen får en grødagtig konsistens. Rør yderligere 5-10 min. med røreske eller et par minutter med røremaskine til dejen får en sammenhængende, blød konsistens.

Dæk skålen med et vådt viskestykke eller plasticpose og stil dejen til hævning i 8-16 timer ved stuetemperatur eller køligere (jo lavere temperatur, jo længere hævetid).

Efter hævning røres dejen let, hældes i to forme og stilles til efterhævning på et lunt sted (30-40 grader) 1-2 timer eller op til 4 timer ved stuetemperatur.

Bages ca. 45 min. ved 220 grader til skorpen er sprød og let gylden. Ønskes tykkere skorpe bages længere tid ved lavere temperatur.

Hindhede-brød hæver kun ganske lidt og har nærmest konsistens som de moderne, lette rugbrødstyper, men smager ganske enkelt himmelsk og kan erstatte såvel rugbrød som franskbrød.

Det skal bemærkes, at der på melposer med fuldkornsmel ofte står angivet, at man på grund af melets ”manglende bageevne” ikke kan bage brød af dette mel alene. Det er ikke rigtigt. Brødet hæver ganske vist kun en smule, men det har en fin sammenhængskraft og konsistens, når blot det æltes og hæves længe nok.

Baggrund

Den danske læge og ernæringsforsker, Mikkel Hindhede (1862-1945), udviklede dette brød i begyndelsen af 1900-tallet, da han undersøgte mulighederne for at opretholde livet ved ekstremt ensidig, billig kost.

Forsøg med franskbrød måtte afbrydes efter få dage på grund af ”forstoppelse og meget dårligt befindende”.

Forsøg med rugbrød gik bedre, men efter 8 dage på en kost alene bestående af rugbrød med margarine, måtte også dette forsøg afbrydes, da syren i rugbrødet trods alt viste sig at være for hård for fordøjelsen.

På den tid var det den gængse opfattelse blandt ledende, tyske ernæringsforskere, at kornets skaldele ikke kunne optages af den menneskelige organisme, og at man derfor var bedre tjent med at benytte skaldelene til dyrefoder og alene benytte ”hviden” (kornets stivelsesholdige indre) til menneskeføde.

Hindhede satte sig for at undersøge dette og fandt, at menneskets tarmsystem udmærket kunne optage næringen fra skaldelene, når blot man benyttede fuldkornsmel (hvor alle kornets bestanddele indgår i melet), og ikke som i de tyske forsøg bagte brød af skaldelene alene. Han udviklede således et gærhævet brød af groft knust hvede, og det viste sig, at forsøgspersonerne kunne leve af dette brød i månedsvis, og at befindendet og arbejdsevnen oven i købet var udmærket.

Den originale opskrift på Hindhede-brød findes i Hindhedes store bog om ernæring ”Fuldkommen sundhed og vejen dertil” fra 1934.
 
Fordele ved lang hævetid

Lang hævetid (minimum 10 timer) har stor betydning for brødets smag, konsistens, holdbarhed og næringsværdi.

Under hævningen omsætter gærcellerne kulhydrat til kuldioxid, som får brødet til at hæve, og alkohol, som giver smag til brødet. Samtidig udvikles mælkesyrebakterier, som dels giver yderligere smag, dels giver brødet en let syrlighed, som er med til at forlænge holdbarheden (4-5 dage ved stuetemperatur). Desuden sker en lang række kemiske processer, hvor den vigtigste er nedbrydelsen af fytin.

Fytin findes især i kornets skaldele og hæmmer absorptionen af mineraler, særlig calcium og zink. Heldigvis findes der i al slags korn et enzym, fytase, der kan nedbryde fytinet og derved gøre mineralerne tilgængelige for kroppen. Nedbrydningen kræver fugtige og let syrlige omgivelser og regnes for fuldbragt efter ca. 10 timer. Lang hævetid, hvor dejen syrner ganske let, giver således ideelle betingelser for nedbrydningen af fytinet. 

Da en af de store ernæringsmæssige fordele ved fuldkornsmel netop er det store indhold af mineraler, der især findes i kornets skaldele, er det synd og skam ikke at langtidshæve sit brød – og så smager det så meget bedre! Har man dårlige erfaringer med brød af fuldkornsmel (fx industrifremstillet Grahamsbrød), skyldes det med stor sikkerhed for kort hævetid, der gør brødet tørt og smuldrende.
 
Morten Nielsen
Nordisk Næringshus

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt