vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Middelhavskost plus nødder mindsker risiko for hjertesygdom.....

En traditionel middelhavskost, der også inkluderer en sund daglig mængde nødder, kan hjælpe med at mindske forekomsten af en række risikofaktorer for hjertesygdom.

I et studie af 1224 mennesker opdagede forskerne, at de der fulgte en middelhavskost — og især de deltagere der fulgte en middelhavskost med ekstra nødder, havde lavere forekomst af Det Metaboliske Syndrom, der er en samling af risikofaktorer for
hjertesygdom, diabetes og hjerneblødning, som inkluderer højt blodtryk, æbleformet overvægt, højt blodsukker og for højt kolesteroltal.

Læs evt. mere om Det Metabolske Syndrom her

Deltagerne blev delt op i tre grupper:

1. Traditionel middelhavskost
2. Middelhavskost plus ca. 30 gram blandede nødder dagligt (en lille håndfuld)
3. En fedtfattig kost.

Der var ingen krav om, hvor meget deltagerne måtte spise eller hvor meget motion, de
skulle dyrke.

Deltagerne var oppe i årene og havde alle øget risiko for hjertekarsygdomme (61 % af deltagerne havde Det Metaboliske Syndrom ved undersøgelsens start).

Forekomsten af Det Metaboliske Syndrom, blandt de deltagere der fulgte middelhavskosten tilsat ekstra nødder, faldt med næsten 14 % sammenlignet med ca. 7 % blandt de deltagere der fulgte en traditionel middelhavskost.

I den gruppe, der fulgte en fedtfattig diæt, faldt forekomsten af Det Metaboliske Syndrom kun med 2 %.

Resultatet af undersøgelsen tyder på, at middelhavskosten kan hjælpe med at kontrollere Det Metaboliske Syndrom, endda uden vægttab eller motion.

Undersøgelsen tyder også stærkt på, at vi med fordel kan bruge nødder som kilde til essentielle fedtsyrer.

Begge grupper i studiet, der spiste en middelhavskost, øgede indtagelsen af olivenolie (ekstra jomfruolie), men selv om olivenolie i undersøgelser har vist en gavnlig virkning på kredsløbet, påpeger forskerne, at nødder er ”hel mad” der også tilvejebringer andre næringsstoffer end sunde fedtstoffer — inkl. kostfibre, kalium, calcium og magnesium. Valnødder indeholder fx også væsentlig mere af den sunde omega-3 fedtsyre end oliven gør.

Disse næringsstoffer har vist sig at kunne mindske blodtryk, kolesterol og inflammation, og forbedre kroppens anvendelse af insulin (det hormon, der regulerer blodsukkeret).

Kommentar

En middelhavskost består typisk af store mængder grøntsager, bælgfrugter og frugt, samt et lavt indhold af kød og mættet fedt.

Når alt kommer til alt er rene olier, uanset hvor rige de er på essentielle fedtsyrer, et raffineret produkt, hvor mange vitaminer, mineraler og andet godt er fjernet. Det er derfor en god nyhed, at der kommer mere fokus på at bruge nødder som en god kilde til de essentielle fedtstoffer.

Kilde: Archives of Internal Medicine. Vol. 168 No. 22, Dec 8/22, 2008. Effect of a Mediterranean Diet Supplemented With Nutson Metabolic Syndrome Status

keyword:
Nødder og frø

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt