vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Hvad kan vi lære af kinesernes kost?

Den traditionelle kinesiske kost består mest af vegetabilske fødevarer samt mindre mængder fisk og fjerkræ — og kun lejlighedsvis kød. Er det grunden til at de kinesere, der stadig spiser den traditionelle kinesiske kost, blandt andet har ekstrem lav forekomst af hjertekarsygdom, diabetes og kræft?

Professor T. Colin Campbell var ledende forsker på et 20-årigt samarbejde mellem Cornell universitetet, Oxford universitetet og the Chinese Academy of Preventive Medicine, ved en undersøgelse af livsstilsfaktorer i landområderne i Kina og Taiwan. Befolkningsundersøgelsen, som startede i begyndelsen af 1980’erne, var omfattende og
involverede bl.a. adskillige familier fra mere end 100 landsbyer i Kinas landdistrikter.

Undersøgelsen — som går under navnet ”China-Oxford-Cornell Project” eller blot ”The China Project” — bliver af mange betragtet som den mest omfattende undersøgelse af sammenhængen mellem kost, livsstil og sygdom, der nogensinde er foretaget.

Det er et forskningsprojekt, der har frembragt mere end 8000 statistisk signifikante sammenhænge mellem forskellige ernæringsmæssige faktorer og sygdom.

Data fra studiet blev først offentliggjort i 1990 og resulterede i mere end 50 videnskabelige artikler. Senere er undersøgelsen blevet fulgt op med ”The China Study II”, hvor forskerne genstuderede de samme landdistrikter i Kina, men involverede flere landsbyer nu også i Taiwan.

Forskere, der har studeret data fra disse undersøgelser, har udtalt at det langsigtede udbytte for kinesere og andre asiater, der primært har levet af en plante-baseret kost, kan gå tabt efterhånden, som de vestlige kostvaner gør deres indtog i Asien.

En af de ting der netop gør denne undersøgelse så unik er, at den har gjort det muligt at følge og observere et meget stort antal mennesker, for at se hvad der sker med den del af befolkningen, der indfører en mere vestlig kost og livsstil.

Ifølge Campbell indeholder den traditionelle kinesiske kost kun 20 % kalorier fra animalske fødevarer — hvilket kun er ca. halvt så meget som kosten i den vestlige verden. Samtidig indeholder den kinesiske kost store mængde
sygdomsbekæmpende antioxidanter og plantebaserede næringsstoffer kaldet fytokemikalier.

Faktisk er forekomsten af kroniske sygdomme — inkl. brystkræft og tyktarmskræft — kun en brøkdel af, hvad den fx er i Danmark.

”Der er visse regioner i Kina, hvor brystkræft og hjertesygdom stort set er ukendte” har Campbell udtalt. Type 2 diabetes forekommer også langt sjældnere. Det samme gælder knogleskørhed, endog selv om kineserne indtager langt færre
mejeriprodukter, end vi gør i Danmark. I Danmark har vi både en høj forekomst af knogleskørhed og en høj indtagelse af mejeriprodukter.

Campbell drager blandt andet tre konklusioner fra sine undersøgelser:

1. Jo større variation af vegetabilske fødevarer i kosten, desto større sundhedsmæssigt udbytte. Variation sikrer en bredere dækning af kendte og ukendte behov for næringsstoffer

2. Forudsat der er tilstrækkelig variation, kvalitet og kvantitet af vegetabilske fødevarer, kan en sund og ernæringsmæssig komplet kost opnås uden brug af animalske fødevarer (B12-vitamin er en undtagelse)

3. Jo tættere fødevarerne er på deres naturlige tilstand — minimal opvarmning, saltning eller tilberedning — desto sundere er de.

Dr. Campbell har blandt andet udtalt: ”Videnskaben er der, og den må gøres kendt. Vi kan ikke lade status quo fortsætte uden modsigelser og se vore kære lide unødvendigt.” Den væsentligste konklusion af undersøgelsen er, som Dr. Campbell udtrykker det: ”Mennesker som spiste flest animalske fødevarer havde flest kroniske sygdomme ...
mennesker som spiste flest vegetabilske fødevarer var de sundeste og undgik i større udstrækning kroniske sygdomme.”

Dr. Campbell er altså ikke i tvivl om, at der er mange sundhedsmæssige fordele ved en veganerkost, og mange sundhedsmæssige problemer forbundet med at spise animalske fødevarer.

Han mener, at videnskaben er klar. Resultaterne er utvetydige: Lav om på din kost og reducer dramatisk risikoen for kræft, diabetes, hjertesygdom og fedme. ”... du fortjener at vide, at mange af de almindelige opfattelser du er blevet fortalt vedrørende mad, sundhed og sygdom er forkerte.” ”... Du har brug for at kende sandheden om mad, og hvorfor det
at spise på den rette måde kan redde dit liv”, siger han.

Sunde kostvaner inkluderer at spise mange forskellige former for grøntsager, frugt, bælgfrugter, nødder, frø og fuldkornsprodukter, så du derved får mange af alle kendte og ukendte gavnlige næringsstoffer i vegetabilske fødevarer.

Jeg mener — blandt andet med baggrund i den forskning Campbell og hans kolleger har foretaget — at der er endog meget god dokumentation for, at en veganerkost (og en kost tæt på veganerkosten) kan forebygge og endda helbrede en lang række sygdomme.

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt