vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Krydderiers smag og virkning

Krydderier kan sætte dejlig smag på vintermaden her i marts, hvor de danske grøntsager og frugter efterhånden er lidt hengemte og vi venter på forårets nye og friske grøntsager. Udover at give maden smag, har krydderierne også en positiv virkning på både immunsystemet og fordøjelsen. Krydderier er fyldt med antioxidanter, der har en beskyttende virkning på alle kroppens celler og derfor også på immunsystemet, og de stærke og bitre smage stimulerer fordøjelsen.

Krydderier stimulerer fordøjelsen på forskellig måde alt efter deres indholdsstoffer, som kan være æteriske olier, farvestoffer eller bitterstoffer (alkaloider). Planternes æteriske olier giver en stærk smag, der stimulerer appetitten og virker desinficerende i tarmen på svamp, bakterier og parasitter og i visse tilfælde også på virus. Den stærke smag er tydelig i fx ingefær, peber, peberrod, chili og hvidløg. Bitterstofferne virker stimulerende på lever og galde, der er vigtige for fordøjelsen og udskillelsen af affaldsstoffer og findes i fx mælkebøtte, rucola, koriander og bukkehornsfrø, der indgår i karryblandinger.

I Nordafrika starter måltider ofte med harissa, der står på bordet til at dyppe brødstykker i for at stimulere fordøjelsen. Harissa kan fx tilberedes ved at røre 10 knuste chili, 3 pressede fed hvidløg, 1 tsk. koriander og ½ tsk. kommen ud i 2 spsk. olivenolie og smage til med salt. Der kan selvfølgelig bruges færre chili alt efter din
smag.

Antioxidanter neutraliserer de frie radikaler, der hele tiden opstår ved kroppens stofskifteprocesser og som kan medføre ubalancer og skader på cellerne og deres dna. Dannelsen af frie radikaler øges også af bl.a. forurening, rygning, alkohol, solens stråler og dårlige madvaner. Antioxidanter er fx C og E vitamin, betacaroten og selen,
der findes i forskellig mængde i grøntsager, frugter, nødder, frø og fuldkornsprodukter. Men planternes pigmenter (farvestoffer) virker også som antioxidanter, og det er her krydderierne er interessante, da de kan øge niveauet af antioxidanter i maden.

I Journal of Medicinal Foods er der beskrevet et forsøg, hvor 24 urter og krydderier blev testet, og forskerne opdagede en direkte sammenhæng mellem indholdet af antioxidanten fenol og evnen til at hæmme vævsødelæggelsen i forbindelse med aldring, sukkersyge og forhøjet blodsukker. Det viste sig at krydderierne nelliker og kanel har et fenolindhold på henholdsvis 30 % og 18 % af tørstofindholdet, og urterne oregano og salvie har et fenolindhold på henholdsvis 8 % og 6 % af de tørrede urter. Blåbær som ofte bliver anbefalet som en effektiv antioxidant har et fenolindhold 5 % af de tørrede bær. Det er på dette felt at meget af den nye forskning foregår, og andre undersøgelser har vist at fx lycopen (den røde farve i fx tomater) kan forebygge visse
kræftformer, flavonoider (den gule farve i fx gulerødder) kan forebygge hjerte-karsygdomme og antocyanider (den rødblå farve i fx blåbær) kan bl.a. forbedre synet.

Krydderiernes virksomme indholdstoffer bliver bedst bevaret i den hele og naturlige form. Derfor får du mest smag og virkning ved at købe hele krydderier og først kværne dem lige før brug. Det mest praktiske er at have en kværn til hvert krydderi, eller i hvert fald til dem du bruger mest — fx kommen, spidskommen, koriander,
kardemomme, kanel og selvfølgelig peber. Nogle krydderier er dog så hårde at deter nødvendigt at købe dem i pulveriseret form — det gælder gurkemeje, paprika og cayenne. Muskatnød rives lige før brug og andre som fx laurbærblade bruges bare hele.

Vær opmærksom på at mange krydderier bliver bestrålet og det forringer både smag og virkning. Derfor er det besværet værd at finde ubestrålede krydderier i fx helsekostbutikker. De er dyrere, men krydderier holder også længe.

keyword:
Krydderier

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt