vegetarbladet - Gå til forsiden
Artikler|Sygdom & Sundhed|Fødevarer|Næringsstoffer|Mad & Opskrifter|Miljø & Klima|Succes med vegetarkost|
Vegetarbladet er også et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her
Skriv til john@nomedica.dk, hvis du evt. ønsker at annoncere på vegetarbladet.dk

Mere Vegetar Light er på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle.

Mere Vegetar Light er også et bud på lækker vegetarmad til dem, der ønsker at holde øje med vægten. Læs mere >>

 

Næringsstoffer i sund mad

Af John Buhl

Selv om de fleste vist efterhånden er klar over, at det er sundest at holde igen med animalske fødevarer, tror nogle mennesker stadig, at animalske fødevarer er nødvendige eller næringsrige.

Animalske fødevarer er fødevarer der kommer fra dyr — altså kød, fjerkræ, æg, fisk, skaldyr, mælk og mælkeprodukter, ost og osteprodukter.

Eftersom animalske fødevarer — i det mindste over en vis mængde — udgør en sundhedsrisiko, indeholder en sund kost ingen eller kun få animalske fødevarer.

Hvis du vælger at spise animalske fødevarer, er det en god idé, at de animalske fødevarer, du eventuelt spiser, er af så høj en kvalitet som mulig.

Spiser du animalske fødevarer er det bedst at vælge:
• fedtfattig
• økologisk
• friske og gode råvarer
• små mængder fisk og fjerkræ frem for rødt kød (kød fra firbenede dyr såsom svinekød, kalvekød, oksekød, lammekød)
• magre mælkeprodukter og æg (æg med måde, højst 3-4 om ugen) frem for andre animalske fødevarer.

De fleste mennesker indtager alt for mange kalorier, for mange animalske fødevarer, for meget fedt (især af den forkerte slags), for meget kolesterol, for få kostfibre og for få plantestoffer. Alt sammen noget en
god vegetarkost kan rette op på.

De sundeste animalske fødevarer er sandsynligvis magre økologiske mejeriprodukter og fisk fanget i de mindst forurenede farvande.

Jeg mener, at det sundeste er helt at udelade animalske fødevarer fra kosten.

Hvis du ikke er vegetar — men måske ønsker at blive det, eller at nedtrappe de animalske fødevarer til et minimum — kan du først erstatte kød med moderate mængder fjerkræ, æg og fisk.

Derefter også fjerne fjerkræ og æg fra kosten.

Du får let alle næringsstoffer fra en kost, der indeholder mejeriprodukter, fisk og sunde vegetabilske fødevarer.

Det næste trin kan så være, at du også fjerner fisk og mejeriprodukter fra din kost. Det kan du gøre med fordel, men nu kræver det en smule omtanke. Når du fjerner fisk fra kosten, skal du sikre dig, at kosten på
anden vis indeholder nok omega-3 fedtsyrer, jod og selen.

Når du fjerner mejeriprodukter fra din kost, kan du først gå fra de fede mejeriprodukter til de magre varianter og helst økologiske mejeriprodukter.

Hvis du helt fjerner mælk og mejeriprodukter fra din kost — hvilket sandsynligvis vil være bedst for dig — skal du være sikker på at få nok kalk fra vegetabilske fødevarer. Det er ikke svært, men du skal vide lidt
om, hvilke vegetabilske fødevarer der indeholder kalk.

Når du ikke længere indtager animalske fødevarer er det meget vigtigt, at du sørger for at få nok D- og B12-vitamin.

D-vitamin får du via solskin (og tilskud i vinterhalvåret). B12-vitamin får du via kosttilskud.

Kilder og vigtige links til hjemmesider med relation til veganerkost:

Juel Fuhrman, M.D. Foredrag, workshop og især bøgerne: Fasting and Eating for Health – a Medical Doctors Program for Conquering Disease og Eat to Live.
Hans hjemmeside
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. fra Cornell University i USA: Bogen The China Study samt hans foredrag og artikler om sammenhæng mellem kostvaner, sundhed og levealder. http://www.tcolincampbell.org  

Dean Ornish, M.D. PMRI. Preventive Medicine Research Institute. Bøger, forskning, artikler, foredrag.
http://www.pmri.org/index.html  

John McDougall, M.D. Founder and Director, McDougall Wellness Center. Hans bøger, nyhedsbreve og artikler. http://www.drmcdougall.com/

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.
Hans bog Prevent and Reverse Heart Disease samt artikler og foredrag.
http://www.heartattackproof.com   

Neal D. Barnard, M.D. Bøger, foredrag, artikler, samt artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.nealbarnard.org

PCRM. Artikler mv. fra Physicians Committee for Responsible Medicine. http://www.pcrm.org/  

William Harris, M.D. The Scientific Basis of Vegetarianism.
http://vegsource.com/harris/

Michael Greger, M.D. Bøger, artikler og videoer.
http://www.veganmd.org

Michael Klaper, M.D. Institute of Nutritional Education and Research. http://doctorklaper.com

Leila Masson. MD, MPH, FRACP, DTMH, IBCLC. Børnelæge. Specialist i Autisme, ADHD o.l. Artikler, foredrag, interviews.
http://leilamasson.com

John Robbins. Bøger, film, intervies, artikler. http://www.johnrobbins.info 

Jeff Novick, RD, MS, LD, LN. Artikler, foredrag, bøger. Hjemmeside

Julieanna Hever, RD, MS, CPT. Bøger, artikler, interviews, opskrifter mv.
Hendes Hjemmesider:
http://www.plantbaseddietitian.com  
http://www.goingveg.net
Hendes blog
Hun er Executive Director på EarthSave, International: http://www.earthsave.org 

Vesanto Melina RD, Bøger og artikler.
http://www.nutrispeak.com

Brenda Davis. Diætist. Bøger, opskrifter, artikler.
http://www.brendadavisrd.com

Rip Esselstyn. Engiene2diet. Dramatisk fald i kolesteroltal. Vægttab mv. Foredrag, bog.
http://www.theengine2diet.com

Ruth Heidrich, Ph.D. Bøger, artikler, videoer, foredrag.
http://www.vegsource.com/heidrich

Suzanne Havala Hobbs, Dr.PH., M.S., R.D. University of North Carolina at Chapel Hill. Bøger, artikler. http://onthetable.typepad.com

Virginia Messina, M.P.H., R.D. Nutrition Matters, Inc. http://www.theveganrd.com/

Milton Mills, M.D. Gilead Medical Group Artikel.

Hans Diehl, DrHSc, MPH. Founder-Director, Coronary Health Improvement Project. Lifestyle Medicine Institute. http://www.chiphealth.com

Om Naturlig Hygiejne (veganerkost, vandfaste, kostkombinering, rå mad):

Alan Goldhamer, D.C. Artikler og foredrag, samt bøgerne The Health Promoting Cookbook og The Pleassure Trap.
http://www.healthpromoting.com  

Herbert M. Shelton. Artikler og bøger. Især bøgerne Natural Hygiene: The Pristine Way of Life; Health for the Millions; Fasting for the Health of It; The Science and Fine Art of food and Nutrition; The Science and Fine art of Natural Hygiene; Fasting Can Save Your Life; Fasting and Renewal of Life; Superior Nutrition. Lidt om ham her.

Keki Sidhwa. Bøger, artikler og forelæsninger om Naturlig Hygiejne. http://www.drsidhwa.com

Connie Sanchez N.D. Foredrag og artikler om Naturlig Hygiejne. Faste mv. http://www.thenutritiondoc.com

Alec og Nejla Burton. Artikler og forelæsninger om sund kost, faste og Naturlig Hygiejne.
http://www.alecburton.com

D.J. Scott. Artikler og foredrag om vandfaste, veganerkost og Naturlig Hygiejne. Hans hjemmeside.

Dauglas Graham. Bøger og artikler om veganerkost, Naturlig Hygiejne, rå mad og vandfaste. http://foodnsport.com


 

Her finder du links til nogle af de bedste og mest relevante hjemmesider på engelsk om, hvordan en sund veganerkost kan forebygge og helbrede:

Juel Fuhrman, M.D.
Hans hjemmeside 
Hans blog

T. Colin Campell, Ph.D. 

Dean Ornish, M.D.

John McDougall, M.D.

Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 

Neal D. Barnard, M.D.
http://www.nealbarnard.org/
http://www.pcrm.org/

Og ikke mindst: NutritionMD

©2018 Vegetarbladet.dk Brugerbetingelser  | Om Vegetarbladet | Kontakt